29 Mei 2012

Falsafah Telur

artikel ini diubah suai daripada karya dakwatuna.com

Situasi A
Sebiji telur ayam yang pecah kerana faktor luaran, seperti terhempap dan terjatuh pasti tidak akan menyebabkan lahirnya seekor anak ayam

Situasi B
Manakala sebiji telur yang pecah kerana faktor dalam iaitu kerana seekor anak ayam telah siap untuk ditetaskan pastinya menghasilkan anak ayam.

Situasi A ibarat seseorang yang mengalami keterpaksaan dalam melakukan pekerjaan. Pasti hasil kerjanya tidak berkualiti, kerana ia melakukannya secara sambil lewa sahaja

Situasi B pula, ibarat seseorang yang berilmu melakukan pekerjaan. Dia memahami faedah yang akan dinikmati bila melakukan pekerjaan itu. Dia juga berkemahiran dalam bidang yang dia kerjakan. Pasti hasil kerjanya berkualiti dan berfaedah pada orang lain


Kebaikan mungkin boleh lahir dari keterpaksaan, meskipun sebaiknya kebaikan itu hadir bersama kesedaran. Dari sebutir telur kita boleh mengambil falsafah untuk menterjemahkan kalimat di atas.
Di dalam telur tersimpan benih kehidupan, maka ia dilindungi cangkang yang keras. Jika sedikit saja kulit kerasnya retak atau pecah yang disebabkan faktor dari luar, akan membuat telur gagal menetas. Tidak ada kehidupan yang muncul. 
Sebaliknya jika cangkang itu pecah karena faktor dari dalam, karena memang waktunya menetas, akan melahirkan satu makhluk hidup baru yang siap berkembang.
Sahabat, begitu juga hal ini dengan diri kita. Jika nilai-nilai kebaikan universal seperti kejujuran, disiplin, kerja keras, cinta kebersihan dan lainnya kita lakukan karena keterpaksaan atau rasa takut dari pihak luar. Dari guru atau orang tua, misalnya. Maka kebaikan-kebaikan itu akan terasa berat untuk dilakukan, dan mudah terhenti bila tidak ada lagi kontrol dari orang lain. Tidak memberi kesan dalam diri.
Berbeza jika kebaikan itu lahir dari kesedaran diri. Mengingat manfaat-manfaat yang dapat kita peroleh. Besar kemungkinan, kebiasaan baik itu akan tetap terjaga secara konsisten. Akan melahirkan ‘kehidupan baru’ yang semakin mendekatkan diri kita kepada kesuksesan.
“Dan siapa yang mengerjakan kebaikan akan Kami tambahkan baginya kebaikan pada kebaikannya itu. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mensyukuri.” (Asy Syuura [42]: 23)
Memunculkan kesedaran dari dalam diri untuk melakukan kebaikan memang tidak mudah. Ia memerlukan ilmu, keyakinan dan ikhtiar secara terus-menerus. 
Ilmu yang membuat seorang tahu kemanfaatan dari amal yang dilakukan. 
Keyakinan akan membentuk jiwa yang percaya kepada diri sendiri. Tidak mudah tergerus oleh pergaulan yang mengajak kepada kerusakan.
Sedang ikhtiar yang konsisten akan mengubah kebiasaan menjadi akhlak. Sebab memang ada kalanya pembentukan akhlak harus dipaksa.
Duhai sahabat, hari ini kita telah belajar falsafah dari sebutir telur. Semoga membukakan hati kita untuk lebih bersemangat dalam melakukan kebaikan yang lahir dari kesadaran diri. Allah telah berjanji, setiap kebaikan, akan dibalas dengan kebaikan.
“Tidak ada balasan kebaikan kecuali kebaikan (pula).” (Ar Rahmaan [55]: 60)


Sumber: http://www.dakwatuna.com/2012/05/20718/falsafah-telur/#ixzz1wEMiNDRp

Tiada ulasan: