27 Ogos 2010

Andai Ini Ramadhan TerakhirSalam sahabat-sahabat sekalian. Semoga kalian berada dalam rahmat dan redha Allah dalam bulan penuh barakah ini.

Sedar tak sedar ramadhan hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi dan aidilfitri bakal menjelma. Hmm... apakah perasaan sahabat-sahabat sekalian? Gembira, teruja dengan hari lebaran yang bakal tiba atau sedih, berduka dengan ramadhan yang akan pergi?

Sebelum ramadhan ini berakhir, suka saya ingin sahabt-sahabat bertanya buat kesekian kalinya pada diri sendiri satu persoalan ini; andai ini ramadhan ku yang terakhir?

Andai ini merupakan kali terakhir kita berpeluang bertemu ramadhan, merebut setiap rahmat dan fadhilatnya. Andai ini kali terakhir kita bisa solat terawih dan memburu lailatul qadar. Andai ini ramadhan terakhir untuk kita korbankan masa dan waktu dalam melaksanakan amal ibadah.

Andai ini yang terakhir?

Saya mahu kita sama-sama muhasabah dalam kurang seminggu lagi kita menikmati malam-malam terakhir ramadhan kali ini. Andai kita tahu ini adalah yang terakhir, apakah yang akan kita laksanakan dan apakah yang pasti akan kita tinggalka?

Sekali lagi, tanya pada diri; andai ini ramadhan yang terakhir........

Tiada ulasan: