21 Oktober 2010

'Atiqah Syairah : Belajar dari Kura-kura

                           
Baru-baru ini saya tertanya-tanya apakah persamaan antara kura-kura dan batu. lalu atas faktor perasaan ingin tahu, saya pun menonton kartun Teenage Mutant Ninja Turtle. Selepas habis, saya masih tak dapat bayangkan apa yg menyebabkan kedua-dua objek ini boleh disamakan. Lalu saya terfikir, iye! kedua-duanya memiliki sifat yang sama. Sangat protektif. Batu itu sangat teguh dalam memelihara dirinya dan tidak mudah pecah apatah lagi rosak. Ianya juga tidak berkarat dan boleh dipijak-pijak sesuka hati oleh makhluk lain. Sama juga dengan kura-kura. Beliau ada cengkerang yang berfungsi untuk melindungi kulitnya yang lembut dan kerang itu sangat besar sehingga beliau boleh masuk secara keseluruhan di dalamnya.

Tapi! yang membezakan antara batu dan kura-kura adalah== Batu itu objek yang tidak bernyawa, manakala Kura-kura itu bernyawa. Hm.. Dua sifat yang sama tetapi ditakdirkan memiliki fungsi yang berbeza. Saya tidak tahu apa kalian rasa, tapi, suka untuk disinonimkan dengan kondisi hati. Ape bezanya hati yang hidup dengan hati yang mati?

Semua orang mahu memiliki jiwa yang besar dan hati yang kuat. Terkadang ramai juga yang tersalah memilih sama ada menjadikan hati kuat dengan berevolusi jadi batu, atau kura-kura? Hasilnya sama, kita sangat tabah dalam menjalani kehidupan harian. Tidak kira disakiti oleh cuaca, keadaan, mahupun manusia, kita tetap kuat. Bezanya, hati itu hidup ataupun mati?


"Ketahuilah sesungguhnya di dalam tubuh manusia ada segumpal darah, apabila dia baik maka baiklah seluruh tubuhnya, dan apabila dia rusak, maka rusaklah seluruh tubuhnya. Ketahuilah bahwa segumpal darah itu ialah hati." (Muttafaqun `Alaihi, dari Nu`man bin Basyîr).
Jadinya, pentingkah sama ada ianya menjadi batu atau kura-kura? Bukankah jadi batu itu lebih selamat?? sekurang-kurangnya ia tak pernah luka. Dan bila dipecahkan berketul-ketul sekalipun, ia tak kan mati! huhu... owh.. Hidup ini sangat komplikated. Rupa-rupanya kita perlu memilih. Rupa- rupanya dengan menjadikan hati kita kuat tidak semestinya dengan jalan mematikan hati kita. Mungkin kita boleh berusaha menjadi seperti kura-kura.

Ya, mungkin kura-kura ini dikategorikan sangat lambat, kakinya kontot, kerangnya besar. Tapi ia stabil. Ia juga sangat protektif, dan yang paling penting, kura-kura itu HIDUP. kura-kura ini bergerak, mengawan dan bertebaran ke seluruh alam dengan penuh rasa rendah diri. Dia melindungi dirinya dengan bersungguh-sungguh, dan tatkala ia terluka sekalipun, ia masih teguh berjalan.

"Sesungguhnya orang mukmin, ketika ia berbuat dosa maka (saat itu juga) akan menempel titik hitam di hatinya, jika ia bertaubat dan mencabut (dirinya dari perbuatan dosa tersebut) dan memohon ampunan maka hatinya (kembali) bersih, jika ia menambahinya (dengan perbuatan dosa lagi) maka titik hitam itu bertambah pula di dalam hatinya."
Oleh itu, marilah kita sama-sama berusaha untuk menjadi ninja turtle! mwahaha..(tak larat wat ayat skema). Ninja turtle ni pun ada kerang dan boleh melawan. hait2! kita semua kena ada hati yang kuat, lagi-lagi nak musim final ni. Masa-masa macam ni lagi banyak ujian. Jadi, nak pastikan ilmu tu senang meresap, kena jaga hati. Ilmu tu kan cahaya, jadi cahaya susah nak masuk kalau hati gelap. huhu..
kita ada satu je hati,jika gembira hati itulah,jika bertakwa hati itulah,jika beriman hati yang satu itulah, jika bercinta hati itulah, jika terluka sekalipun hati itu jualah. Terlalu SATU untuk banyak perkara. Maka jagalah hatimu dan hati orang-orang yang menyayangimu ^_^


 diceduk dari  ~~UnIVeRSaL SiGht~~

Tiada ulasan: